Bezitters van (land)bouwvoertuigen opgelet!

Op 1 januari 2021 is de wet “registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen” in werking getreden. Het doel hiervan is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Eigenaren van deze voertuigen kunnen te maken krijgen met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht. Wij informeren u graag wat dit voor u betekent.

De registratieplicht

Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor:

 • Land- of bosbouwtrekkers;
 • Land- of bosbouwaanhangwagens;
 • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
 • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
 • Mobiele machines.

De registratie kunt u zélf doen via de website van de RDW met uw inloggegevens van DigiD of eHerkenning. Daar hoeft géén keuring aan vooraf te gaan.

Wel wijzen wij u erop dat vanaf 1 januari 2022 voertuigen wel vóór de eerste registratie beoordeeld moeten worden bij een keuringsstation van de RDW. Dit kan dan aardig in de papieren lopen.

Heeft u uw voertuig nog niet geregistreerd bij de RDW? Ga dan na of dit alsnog dient te gebeuren! De RDW heeft hiervoor een handige keuzehulp, waarmee u kunt bepalen of de registratieplicht ook voor uw (land)bouwvoertuigen geldt.

De uitzonderingen

Er zijn voertuigen die zijn uitgezonderd van deze wet. De uitzondering geldt voor:

 • (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen
 • voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen motorrijtuigen met beperkte snelheid of mobiele machines, in transportstand smaller dan 1,30 m, ingericht voor maaien, onkruid bestrijden, vegen , sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen koppeling hebben voor een aanhangwagen en heftrucks smaller dan 1,30 m
 • smalspoortrekkers voor fruittreintjes die worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november
 • landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder wordt gereden dan 25 km/u
 • meeneemheftrucks
 • voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers)
 • asfaltfreesmachines, asfalteermachines en walsen

Deze voertuigen hoeft u dus niet te registreren.

De kentekenplicht

Heeft u één van bovengenoemde voertuigen en rijdt u daar harder mee dan 25 km per uur, is een ontheffing nodig óf rijdt u ermee in het buitenland? Dan mag dat sinds 1 januari 2021 alleen als u een kenteken op het voertuig heeft. Let op: vanaf 1 januari 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

De APK plicht

De APK plicht geldt voor alle land- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. De invoeringsdatum van de APK plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland eindelijk aan de Europese APK plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden. In de meeste Europese landen is een kenteken voor (land)bouwvoertuigen al langer verplicht.

Nieuwe voertuigen

Schaft u nu een nieuw (land)bouwvoertuig aan, dan is deze automatisch al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Goed verzekerd de weg op

Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtige voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Zo is altijd te traceren of de eigenaar van een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting om dit voertuig WA te verzekeren. Dit aanmelden in het CRWAM moet volgens de wet binnen 28 dagen gebeuren. U kunt dit echter niet zelf doen.

Dus: heeft u een kenteken aangevraagd voor uw (land)bouwvoertuig, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten! Wij zorgen dan voor registratie in het CRWAM en voor de juiste dekking op de polis.

Houd u aan de termijn van 28 dagen!

Het is belangrijk dat u het kenteken van uw (land)bouwvoertuig binnen de termijn van 28 dagen aan ons doorgeeft. Zo voorkomt u een boete van de RDW (en de administratie om de registratie alsnog rond te krijgen).

Heeft u vragen over de wet registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen? Of wilt u het aangevraagde kenteken opnemen? Neem dan contact op met één van onze specialisten, of uw accountmanager!

Telefoon: 010 – 251 12 51

E-mail: landmateriaal@ecclesia.nl