Patricia Langermans

Cyber: de markt stabiliseert

Onze brokers van de afdeling Liability & Cyber werpen hun licht op de markt van cyberverzekeringen. Die markt is inmiddels volwassen, dus er is meer ervaring met de schadelast. Ransomware blijft echter een risico.  

Terugblik 2024

De markt voor cyberverzekeringen is de afgelopen jaren steeds volwassener en stabieler geworden. De premies en voorwaarden moesten zich wat uitkristalliseren. Zowel het aantal cyberincidenten als de impact van een cyberincident stijgt jaarlijks. Maar daardoor is er nu meer schadehistorie, zodat verzekeraars meer inzicht hebben in de schadelast van cyberportefeuilles. Ook melden zich steeds meer aanbieders.

Vooruitblik 2025

Het grootste risico blijft onverminderd ransomware, ofwel malware die de databestanden van gebruikers versleutelt. In ruil voor losgeld geven criminelen deze bestanden dan weer vrij. De dekking voor een dergelijke situatie blijft een uitdaging, aangezien er een aantal zogenoemde “grijze gebieden” zijn. Het betalen van losgeld aan criminelen is natuurlijk wat dubieus en wet- en regelgeving staat dat dan ook niet altijd toe. Denk aan sanctiewetten die het verbieden om te betalen aan personen of organisaties die op een sanctielijst staan. Op dit moment is dat bijvoorbeeld het geval met Russische criminelen. Betalingen aan Russen zijn niet toegestaan en dus biedt de cyberverzekering geen dekking als er losgeld betaald moet worden.

Nu cyberrisico’s steeds duidelijker zijn, stellen verzekeraars hogere eisen aan preventiemaatgelen. Verregaande informatie over preventie, incident protocollen en doorlopende awareness-training van het eigen personeel blijft hier een cruciale rol spelen.

Voor volgend jaar verwachten we dat de premiestelling in basis stabiel zal blijven, aangezien de markt redelijk stabiel is. Er zijn voldoende verzekeraars, waaronder enkele nieuwe partijen op de Nederlandse markt.

”100% veiligheid is onmogelijk, maar u kunt wel veel doen om problemen en (impactvolle) bedrijfsschade te voorkomen.”

Extra aandacht voor herstelschade

De kosten van cyberschades worden steeds hoger omdat het inhuren van experts voor herstel van de schade (advocaten, IT-specialisten) ook steeds duurder wordt. Een cyberincident kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming of organisatie. Goede digitale beveiliging en preventie zijn dan ook cruciaal.

Benieuwd naar andere vooruitzichten?

Voor de verwachtingen en ontwikkelingen op andere verzekeringsproducten kunt u terecht op de verzamelpagina www.ecclesia.nl/verlenging2025.