In de pandemie die over de wereld raast, heeft fysiek gezond blijven de allerhoogste prioriteit. Geen corona krijgen, geen anderen besmetten. Maar daaronder groeit een tijdbom die op den duur misschien nog wel veel meer slachtoffers gaat maken. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een perfect storm. Tijd om als werkgever op te staan en de regie te pakken, in het belang van uw mensen én de toekomst van uw bedrijf.
Zomaar een paar nieuwsberichten van de afgelopen weken, die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Maar wie beter kijkt ontdekt wel degelijk een patroon. Zoals hoogleraar toegepaste economie en bestuursvoorzitter van Rabobank Amsterdam, Barbara Baarsma. “De coronacrisis geeft meer mensen het gevoel dat de grip op hun eigen leven ze ontglipt. Grip is niet alleen wezenlijk voor levensgeluk, maar ook een belangrijke factor achter populistische sentimenten.
Positief perspectief
Steeds meer mensen ervaren dat ze geen controle meer hebben over hun omstandigheden, hun leven, hun toekomst. In de steek gelaten door de overheid. Ze zien hun plannen en dromen stranden op zaken waar ze zelf totaal geen invloed op hebben. Bij wie kunnen ze nog terecht om te praten over hun situatie en het realiseren van hun toekomstplannen? Wie biedt een persoonlijk, positief perspectief? Terwijl banken massaal kantoren sluiten en zo nog verder van hun klanten af komen te staan, we onze pensioenen zien veranderen en de coronacrisis diepe gaten slaat in de mentale en financiële buffers van heel veel mensen, drukt de overheid de burger steeds meer in de ‘financiële zelfredzaamheid’.
“Een gevoel van grip moet ergens beginnen; het maken van een plan rond werk en inkomen om zo de eigen regie te nemen over de balans tussen werk en privé”
Minister van grip
Baarsma gaat ondertussen verder: “Juist in een door de crisis steeds complexere samenleving, die meer vaardigheden, zelfredzaamheid en eigen regie van mensen vraagt, moet de overheid zich realiseren dat bevordering van grip een beleidsdoel is.” Een minister van ‘grip’ lijkt er in elk geval niet te komen.
Eigen regie
Natuurlijk kunt u als werkgever dit gigantische maatschappelijke probleem niet oplossen. Maar binnen uw eigen organisatie kunt u wel degelijk een bijdrage leveren, in het belang van uw medewerkers én de gezondheid van uw bedrijf. Een gevoel van grip moet ergens beginnen; het maken van een plan rond werk en inkomen om zo de eigen regie te nemen over de balans tussen werk en privé. In het kader van Duurzame Inzetbaarheid: financiële fitheid en vitaliteit.
Wendbaar en weerbaar
Financieel fit en vitaal zijn, betekent voor uw medewerkers dat ze inzicht hebben in hun financiële situatie nu en grip hebben op de financiële toekomst. Het betekent dat ze weten wat ze nu kunnen besteden en hoeveel ze opzij moeten zetten om hun plannen te verwezenlijken. Dat ze zelf keuzes kunnen maken, gebaseerd op een glashelder financieel plaatje. Dat ze inzicht hebben in financiële scenario’s bij het vinden van ander werk, het veranderen van functie of eerder stoppen met werken. En of ze nu de plannen baseren op de huidige mogelijkheden of de situatie naar hun hand zetten op basis van toekomstdromen; ze pakken – al is het maar voor een deel – de regie terug. Uw medewerkers worden wendbaarder en weerbaarder en dat is precies wat deze tijd van ons vraagt.
Vandaag beginnen
Als werkgever uw medewerkers helpen financieel fit en vitaal te worden en te blijven is niet de oplossing van alle problemen. Maar het is een begin van een oplossing voor een groeiende groep mensen. En het mooiste is: u hoeft op niemand te wachten. U kunt er vandaag mee beginnen. Dus pak de regie. Al is het maar voor uw eigen mensen.
Wilt u meer weten over het Financieel Fit en Vitaal programma? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Wilt u liever teruggebeld worden? Laat uw gegevens achter op onze contactpagina en een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.