Automotive: flink in beweging, zowel qua premies als ontwikkelingen

Onze specialist Bram de Graaff blikt vooruit op de verzekeringsontwikkelingen voor de automotive-sector. Die is behoorlijk in beweging, dus daar verwachten we een premieverhoging. Lees in dit artikel wat de onderliggende oorzaken zijn. 

Terugblik 2024

In 2024 was er sprake van aanzienlijke veranderingen binnen de automotive-sector. We zagen stijgende kosten door inflatie en veranderende regelgeving, wat impact had op de gehele keten, van verzekeraars tot klanten. Deze factoren zorgden voor uitdagende omstandigheden. Daarnaast was er een toename in het aantal schademeldingen, wat leidde tot hogere claimkosten. Ondanks deze uitdagingen hebben we door innovatie, proactief beheer en nauwe samenwerking met klanten passende verzekeringsoplossingen kunnen bieden.

Vooruitblik 2025

In 2025 verwachten we dat de eerder ingezette trends zich nog verder zullen ontwikkelen. De premies zullen naar verwachting (helaas) opnieuw stijgen, voornamelijk door de impact van technologische ontwikkelingen, een toename in schadelast en een stijgende inflatie.

Technologische ontwikkelingen en kostenstijgingen
Moderne voertuigen worden steeds complexer, denk aan geavanceerde technologieën zoals rijhulpsystemen (ADAS), elektrische aandrijvingen en complexe sensoren. Dit maakt reparaties na schade niet alleen duurder, maar ook ingewikkelder en tijdrovender. Zo kan een kleine botsing leiden tot aanzienlijke herstelkosten vanwege beschadigde elektronische systemen en sensoren. Daarnaast brengen elektrische voertuigen specifieke uitdagingen met zich mee, zoals hogere kosten voor batterijreparaties en gespecialiseerde arbeidskrachten.

Stijging in schadefrequentie
Het aantal schademeldingen blijft toenemen. Na de pandemie is er weer meer verkeer op de weg, wat leidt tot een toename van ongevallen en schadeclaims. Bovendien nemen de schadebedragen per claim toe vanwege de complexiteit en de kosten van moderne voertuigen. Verzekeraars zien zich daarom genoodzaakt om de premies aan te passen aan deze realiteit.

Inflatie en stijgende kosten
Naast technologische veranderingen speelt inflatie een belangrijke rol in de kostenstijgingen. De prijzen voor onderdelen, materiaal en arbeid blijven stijgen, wat de schadelast voor verzekeraars verhoogt. Dit geldt met name voor reparaties aan geavanceerde voertuigen die specifieke expertise en onderdelen vereisen.

Hogere herverzekeringskosten
Veel verzekeraars doen aan risicospreiding, door delen van hun verzekeringen bij andere (wereld)spelers onder te brengen. Deze zogenaamde herverzekeringen kampen ook met stijgende kosten, veroorzaakt door de toename van natuurrampen wereldwijd en een grotere risicodekking voor verzekeraars. Dit heeft een direct effect op de premies binnen de automotive sector.

“Zorg voor goede preventie om zo risico’s te verminderen. Daarmee voorkomt u schade en bieden verzekeraars mogelijk betere premies.”

Extra aandacht voor schadepreventie en risicomanagement

Om de impact van stijgende premies te minimaliseren, raden wij u aan om te investeren in schadepreventie en risicomanagement. Denk aan preventieve maatregelen zoals geavanceerde voertuigvolgsystemen en verbeterde beveiliging tegen diefstal en vandalisme. Ook het trainen van chauffeurs in veilig rijgedrag en hen bewuster maken van de werkelijke kosten in geval van schade (dus goed informeren) kan de schadelast verlagen.

Daarnaast kan het nuttig zijn om jaarlijks een risicoanalyse te laten uitvoeren op uw wagenpark om mogelijke risico’s vroegtijdig te identificeren en daarop in te spelen. Dit kan niet alleen leiden tot minder schadegevallen, maar ook tot eventuele gunstigere premievoorwaarden in de toekomst.

Benieuwd naar andere vooruitzichten?

Voor de verwachtingen en ontwikkelingen op andere verzekeringsproducten kunt u terecht op de verzamelpagina www.ecclesia.nl/verlenging2025.