10 tips voor het veilig opvangen van vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne is er op dit moment in Nederland een grote toestroom aan vluchtelingen. Daarom heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid als doel gesteld om uiterlijk 23 mei de eerste 50.000 opvangplekken klaar te hebben. Een maand later wil het kabinet dat er nog 25.000 extra opvangplekken gerealiseerd zijn. Deze noodopvang is cruciaal, maar moet ook veilig zijn. Waar moet u op letten wanneer u opvangplekken voor oorlogsvluchtelingen creëert? En hoe zorgt u ervoor dat deze plekken brandveilig zijn ingericht? Onze brand specialisten geven tien tips voor het veilig opvangen van vluchtelingen.  

Om vluchtelingen op te mogen vangen, heeft u een ‘omgevingsvergunning voor brandveiligheid’ (vroeger ‘de gebruiksvergunning’) nodig. Soms stelt de gemeente ook extra eisen aan de brandveiligheid van een gebouw. Deze eisen zijn nodig om brand, brandgevaar en ongevallen bij brand zoveel mogelijk te voorkomen. Ga hierover in gesprek met uw gemeente en de plaatselijke brandweer. Denk ook goed na over de situering van de (nood)opvangplekken. Het welzijn van de oorlogsvluchtelingen staat voorop en bij een eventuele calamiteit moeten er voldoende, maar vooral duidelijke, vluchtroutes zijn.

10 tips om brand, brandgevaar en ongevallen bij brand te voorkomen

  1. Zorg voor voldoende blusmiddelen.
  2. Zorg voor voldoende toezicht/bedrijfshulpverleners, zowel overdag als ’s nachts.
  3. Zorg voor een veilig beleid ten aanzien van kaarsen/waxinelichtjes.
  4. Zorg ervoor dat het pand zoveel mogelijk centraal wordt verwarmd.
  5. Zorg voor een speciaal daarvoor aangewezen rookruimte.
  6. Zorg ervoor dat koken zoveel mogelijk centraal binnen het pand plaatsvindt. Extern maaltijden laten verzorgen is ook een goede optie.
  7. Zorg voor een deugdelijke afzuiginstallatie bij het koken.
  8. Zorg voor beperk gebruik van (elektrische) frituurovens. De bijbehorende metalen deksels moeten binnen handbereik zijn.
  9. Zorg voor metalen afvalbakken en asbakken en leeg deze dagelijks.
  10. Zorg voor een centraal punt waar het afval wordt verzameld.
    • Voorkom dat het afval rondom het pand en bij aan- en bijgebouwen en onder afdaken en luifels belandt.
    • Maak gebruik van afsluitbare, metalen containers buiten het pand.

Vragen

Heeft u vragen over het creëren van noodopvangplekken en de gevolgen voor uw brandverzekering? Of een andere vraag na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met één van onze brand-specialisten via telefoonnummer 010 251 12 51. Zij helpen u graag.