Ron Pieper met Pensioen

Hij begon op zijn 17e in dit vak. Fris van het VWO. En nu na ruim 47 jaar gaat Ron Pieper, onze Senior Broker Liability, met pensioen. Zijn laatste werkdag heeft hij inmiddels gehad. Ron heeft zijn pensioendatum bewust uitgekozen. Lekker in het voorjaar. “Dan gaat de zon weer schijnen en kun je er lekker op uit.” Ron Pieper met pensioen. Een goed moment om samen met Ron terug te kijken op zíjn bijna 5 decennia in de verzekeringsbranche.

Bijna 65 jaar, een mooie pensioenleeftijd

Ron: “Lang dacht ik: als ik een keer wil stoppen met werken, dán in het jaar dat ik 65 word. En als ik er dan toch over nadenk, dan graag in het voorjaar. Dan gaat de zon schijnen en kun je er lekker erop uit. Op een gegeven moment komt dat nadenken over je pensioen steeds dichterbij. En ook al vind ik het verzekeren van aansprakelijkheidsrisico’s nóg steeds ontzettend interessant en vernieuwend, als je het goed wilt doen, is het óók heel intensief. Zeker in de periode van de renewals op de beursmarkt. Dan is er onvoldoende ruimte voor andere mooie dingen van het leven. En als je al zo lang meeloopt als ik, en bijna de 65 aantikt, wordt het tijd om die “schade” in te halen.

Na 75 boeken lekker werken

Toen ik begon, was ik nog nèt 17 jaar. Ik kwam direct van het VWO. Economie, Geschiedenis en álle talen had ik in mijn pakket. Ik kon zo door naar de Universiteit zoals een aantal klasgenoten wel deden. Maar op dat moment dacht ik alleen maar: 4 talen, 75 boeken en verschillende scripties. Ik ben het leren en studeren wel een beetje zat. Ik ga lekker werken. Zo kwam ik bij De Zeven Provinciën op het mooie Lange Voorhout in Den Haag terecht. Maar dat niet meer leren, was maar van korte duur. Al vrij snel kwam de vraag of ik een studie (het toenmalige Wft) wilde oppakken. Ach, waarom ook niet? Veel intensiever dan het VWO kon het naar mijn idee toch ook niet zijn. Laatst heb ik mijn PE weer gehaald – want altijd ‘bij’ zijn – en dat is 45 jaar na mijn éérste diploma in verzekeringsland. Toen waren de vragen voor een groot deel nog open. Ben er best wel trots op: van de 400 cursisten destijds had ik met een 8,8 en 9 de hoogste cijfers.

”En als je al zo lang meeloopt als ik, en bijna de 65 aantikt, wordt het tijd om die “schade” in te halen. ”

Onafhankelijk, midden in de markt

De Zeven Provinciën werd later RVS en is destijds overgenomen door Nationale Nederlanden. Daar heb ik jarenlang gewerkt als Teammanager, Specialist Aansprakelijkheid voor Bedrijven en Productmanager Volmachten. Daarna ging ik bij Delta Lloyd aan de slag als Underwriter op de beurs. Na het aflopen van mijn contract in 2018, benaderde Gebr. Sluyter, een van de rechtsvoorgangers van Ecclesia Risk & Benefits, mij voor een rol als Broker Aansprakelijkheid. Heel leuk! Na jarenlang met veel makelaars te hebben samengewerkt, vervulde ik nu zelf die rol. Kijk ik terug, dan is dit toch wel de rol die het meeste past en me heeft aangesproken. Ik vind het fijn om dicht bij de klant te zitten, direct aan het stuur om zo maatwerk te kunnen leveren. Als makelaar sta je midden in de markt. Zo heb je veel meer inzicht in wat je voor een klant kan betekenen. Niet gebonden, onafhankelijk. Met mijn ervaring aan de andere kant, kende ik het spel en dat voelde toch altijd als een voorsprong in het voordeel van mijn klanten.

Breed georiënteerd en geïnteresseerd

Zo’n voorsprong krijg je niet alleen door verschillende werkervaringen. Mij heeft geholpen dat ik me altijd breed heb georiënteerd. De aansprakelijkheidsverzekering is de spiegel van de samenleving. Ik heb graag een breed zicht op wat erom ons heen gebeurt. Dat helpt je om het aansprakelijkheidsvak op een goede manier uit te voeren. Aansprakelijkheid is fouten maken tijdens werkzaamheden die resulteren in schade. Met een breed referentiekader en de nodige fantasie kun je de risico’s voor je klanten het beste inschatten. Ik heb het ook altijd leuk gevonden om die kennis aan een ander over te dragen. Ik was dan ook graag actief in de examencommissie algemene aansprakelijkheidsverzekeringen van de Stichting Examens Assurantiebedrijf.

” Ook staat mijn boekenkast vol met interessante boeken. Die heb ik de afgelopen jaren verzameld, maar heb onvoldoende tijd kunnen vinden om ze te lezen. Dat ga ik mooi inhalen nu.”

Helemaal niet zo simpel en tóch gelukt

Toen ik startte in de branche in 1977 was er natuurlijk nog geen mobiele telefoon en internet. Maar juist door dat laatste kun je je nú een veel beter beeld vormen van een klant en het risico dat je moet verzekeren. En diezelfde technologische ontwikkeling zorgt ervoor dat je hele andere casussen krijgt dan in de jaren 80. Eén casus staat me nog goed bij. Een klant ontwikkelde apparatuur dat ervoor zorgde dat organen geprepareerd werden voor transplantatiedoeleinden. Een bedrijf met maatschappelijk relevante functie. Dat draag ik een warm hart toe. Ik vind het heel mooi dat we ze destijds aan een dekking konden helpen. Uitdagend als landen als de USA erbij betrokken zijn. Helemaal nog niet zo simpel. En toch gelukt.

Vrienden, reizen, lezen

En nu met pensioen. Wat ik wil doen? Ik heb niet zulke hele grote plannen. Wel wil ik meer tijd besteden aan mijn vrienden. Ik ga ze meer opzoeken. En ze zitten overal: zowel in uithoeken van Nederland als in heel Europa. Voor Corona reisde ik veel, daar is de laatste jaren de klad ingekomen. Dus weer meer reizen, dat ga ik ook doen. De eerste reis naar Madeira staat al gepland. Samen met mijn vrouw met wie ik al 39 jaar samen ben. Ook staat mijn boekenkast vol met interessante boeken. Die heb ik de afgelopen jaren verzameld, maar heb onvoldoende tijd kunnen vinden om ze te lezen. Dat ga ik mooi inhalen nu.”


Patricia Langermans & Rob Schreijbeler over Ron

Bij Ecclesia Risk & Benefits werkte Ron in het team bij Patricia Langermans, onze Manager Liability, Cyber & Special Lines. Ron werkte daar nauw samen met Rob Scheijbeler, onze Senior Broker Liability & Cyber. We vroegen Patricia & Rob hoe zij Ron gaan herinneren.

Rob: “De luxe die Ron heeft – of had – is dat hij kan stoppen met werken wanneer hij dat zou willen. Maar Ron zei altijd: ik blijf werken, zolang ik het nog écht leuk vind. Ik waardeer én respecteer het enorm dat hij dat plezier heeft weten te behouden. Daarmee heeft hij ons vorig jaar echt door een drukke renewal periode gehaald. Dat getuigt van een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En ook zijn rechtsvaardigheidsgevoel is sterk ontwikkeld. Ron kan niet tegen onrecht. Als hij daar tegenaan loopt dan zegt hij daar ook iets over. Onverbloemd. Opkomen voor de groep of voor een collega die dat zelf minder goed kan. Nou, dan heb je aan Ron een goede. Mooie karaktereigenschap vind ik dat.

Patricia herkent wat Rob over Ron zegt. “Ron is betrouwbaar en integer. Hij heeft een kritische blik, maar altijd vanuit betrokkenheid. Ron, bedankt voor de samenwerking. Na al die jaren hard werken is het nu tijd voor nieuwe mogelijkheden. Maak er iets moois van en vooral genieten!”

Rob: “In zijn werk en de omgang merk je aan Ron dat hij breed geïnteresseerd is. Over veel verschillende onderwerpen heeft hij gelezen en hij heeft veel gereisd. Met Rons brede interesse kan hij zich goed in veel mensen verplaatsen. Ik hoop dat hij zijn blik ook de komende jaren nog steeds kan verruimen. Daar helpen zijn interesses ook bij. Dus nu hij met pensioen gaat, gun ik hem dat hij weer zeeën van tijd heeft voor zijn hobby’s. Lekker veel lezen, reizen en als vinoloog genieten van mooie wijn. Ron voor mij in een notendop: Sociaal, collegiaal. Een mooie vent.”