Hier ligt ondernemend Nederland wakker van

Zoals u inmiddels van ons gewend bent nemen we u weer mee in bedrijfsrisico’s, die een negatieve impact kunnen hebben op uw bedrijfscontinuïteit. Wat kunt u doen om de impact van deze risico’s te beperken? Of is verzekeren een optie? Recent onderzoek onder bedrijven gaf inzicht in de risico’s waar bedrijven zich in 2022 de meeste zorgen over maken. In de top drie staan: Ransomware-aanval en datadiefstal, bedrijfsonderbreking door cyberincidenten en klimaatverandering. Waarom liggen ondernemers hier wakker van? En zou u zich ook zorgen moeten maken over deze risico’s?

Op 1 in de risico top 3: Ransomware-aanval en diefstal van data

Cybergevaren vormen in 2022 wereldwijd de grootste zorg voor bedrijven. De dreiging van ransomware-aanvallen, datalekken of grote IT-storingen baart bedrijven nog meer zorgen dan de gevolgen van de coronapandemie, die veel bedrijven de afgelopen twee jaar zwaar heeft getroffen. Die zorg lijkt terecht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) luidde afgelopen jaar de noodklok omdat het een explosieve toename constateerde van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Ook diefstal of gijzeling van bedrijfsgegevens is een steeds groter wordend probleem. Dit zorgt vaak voor een onderbreking van de bedrijfscontinuïteit en hierdoor kunnen de gevolgen groot zijn. Bescherming van data en het organiseren van beveiliging staat niet voor niets hoog op de agenda bij veel organisaties. Hoeveel prioriteit heeft informatiebeveiliging binnen uw organisatie?

Op plek nummer 2: Bedrijfsonderbreking

De angst voor bedrijfsonderbreking hangt deels samen met zorg nummer 1, namelijk een bedrijfsonderbreking als gevolg van een ransomware-aanval. Daarnaast maken ondernemers zich zorgen over natuurrampen en de coronapandemie als andere belangrijke triggers voor een bedrijfsonderbreking. Verlammende cyberaanvallen, de gevolgen van de klimaatverandering voor de toeleveringsketen, productieproblemen als gevolg van pandemieën: vorig jaar werd de omvang van de kwetsbaarheden in moderne supply chains duidelijker dan ooit. Moeten we de traditionele risico’s zoals extreem weer of brand dan vergeten? Absoluut niet. Dit blijven de belangrijkste oorzaken van bedrijfsonderbreking. Zorg daarom dat deze onderwerpen uw aandacht blijven houden bij risicomanagement.

Op 3: Extreem weer als gevolg van klimaatverandering

Bedrijven erkennen klimaatverandering ook steeds meer als een risico. Dat blijkt uit de derde plaats van dit risico in de barometer. Want de impact van klimaatverandering is groot. Steeds vaker komt er in Nederland extreem weer voor, zoals hevige neerslag, storm of extreme sneeuwbuien. Alleen storm Eunice heeft al voor een geraamde schade van € 0,5 miljard gezorgd. De gevolgen van schade door bijvoorbeeld instorting of lekkage kunnen weken of zelfs maanden voelbaar zijn en de groei van uw bedrijf afremmen. Dat is inmiddels wel een factor om rekening mee te houden.

Waar ligt u wakker van?

Ieder bedrijf en iedere sector kent zo zijn eigen risico’s en bijbehorende zorgen. Welk risico houdt ú wakker?

  • Ik wil de cyberveiligheid van mijn bedrijf vergroten, maar ik weet niet waar te beginnen.
  • Ik heb geen bedrijfscontinuïteitsplan met wat te doen als zich een grote calamiteit voordoet.
  • Ik heb geen inzicht in welke preventiemaatregelen ik kan nemen om de risico’s van extreem weer te beperken.
  • Mijn medewerkers gaan binnenkort weer op zakenreis en ik twijfel of ze goed verzekerd zijn.
  • De kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid zijn hoog en het lukt mij niet om daar beter grip op te krijgen.
  • Ik heb plannen voor een bedrijfsovername en ik wil voorkomen dat ik een kat in de zak koop.
  • Of maakt u zich over iets anders zorgen?

Onze specialisten zorgen voor een betere nachtrust

Wat u ook bezighoudt, laat ons weten welk bedrijfsrisico voor u de grootste zorg vormt. U hoeft het niet alleen op te lossen! Stel daarom uw vraag aan onze specialisten. Klik op de button, vul uw gegevens in en uw accountmanager of een van onze specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op. Zo krijgt u controle op de risico’s en op de continuïteit op uw bedrijf. En zorgen wij ervoor dat u niet meer wakker hoeft te liggen.