Wat te doen met uw lijfrente?

Met een lijfrente bouwt u op een fiscaal voordelige manier extra inkomen op voor later. Maar wat kunt of moet u doen met een lijfrente als deze tot uitkering komt? Of staat u op het punt om uw juwelierszaak te verkopen, maar weet u niet goed wat u het beste kan doen met de opbrengst? Ook dan kan een lijfrente interessant zijn. In dit artikel leggen we u graag uit welke mogelijkheden er zijn.

Wat is de lijfrente ook alweer?

In Nederland kennen we globaal drie manieren om pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld in het geval van loondiensters, via de werkgever. Ook bouw je in Nederland pensioen op via de overheid, de AOW uitkering. En tot slot kunt u ook zelf wat regelen voor het pensioen. Dit laatste gebeurt vaak via een lijfrente.

Een lijfrente is een vorm van vermogensopbouw, waarbij periodiek geld wordt ingelegd om later een vast inkomen te ontvangen. Voor het ingaan van deze lijfrente wordt eenmalig of periodiek een premie betaald. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als extra aanvulling op de AOW en/of pensioen. Een lijfrente zorgt voor belastingvoordeel, omdat er pas belasting wordt betaald op het moment dat het geld uit de lijfrente wordt uitgekeerd. Daarnaast mag ook de inleg in de lijfrente afgetrokken worden van de belasting. Zo kan het met de huidige fiscale wetgeving zijn dat u de inleg fiscaal met 49,5% mag aftrekken. En bij de uitkering van de lijfrente maar 19,03% belasting hoeft te betalen.

Voorwaarden van een lijfrente

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan een lijfrente. Zo mag deze niet in één keer worden uitgekeerd. Wordt hier toch voor gekozen? Dan wordt er een boete van 20% opgelegd en wordt het hoogste belastingtarief van 49,5% geheven. De minimale periode van uitkeren is 5 jaar vanaf de AOW gerechtige leeftijd. Daarnaast mag er jaarlijks maximaal € 24.168 worden uitgekeerd. Wilt u de lijfrente toch voor de AOW gerechtigde leeftijd uit laten keren? Dan bent u verplicht om een levenslange uitkering af te sluiten. Dit is de periode tot AOW gerechtigde leeftijd plus 20 jaar.

De fiscale oudedagsreserve (FOR)

Veel ondernemers hebben nog een fiscale (FOR) oudedagsreserve op de balans staan. Dit is een reservering van de winst, waarmee de belastingheffing wordt uitgesteld. Hoewel er sinds januari 2023 geen bedragen meer toegevoegd mogen worden aan de FOR, blijven de regels voor de FOR die al is opgebouwd, hetzelfde. Ook de lijfrente biedt een fiscaal voordelige optie voor de FOR. U kunt deze deels, of geheel inleggen in een lijfrente. Door de FOR af te bouwen in een lijfrente verdwijnt uiteindelijk ook de belastingheffing die daar op rust. De inleg kan dan niet afgetrokken worden van de belasting, zoals bij een normale inleg. Door de periodieke uitkering van de lijfrente is de kans groot dat u op deze manier minder belasting betaald.

Uw lijfrente komt bijna tot uitkering wat nu?

Heeft u een lijfrente en komt deze straks tot uitkering? Dan zijn er twee zaken waar u naar kunt kijken. Ten eerste, wat heeft u per maand nodig om het leven te blijven leven zoals u dat wilt. Hiervoor is het belangrijk dat u inzicht heeft in uw totale financiële plaatje. Wat zijn de vaste lasten? Is er pensioen uit het verleden? Is er nog ander inkomen? Pas wanneer dit inzichtelijk is, kunt u bepalen hoeveel u per maand nodig heeft vanuit de lijfrente. Daarnaast is het belangrijk om ook te kijken naar het fiscale aspect. Hoe kan hetgeen wat maandelijks nodig is fiscaal zo optimaal mogelijk worden ingericht. Deze twee aspecten kunnen elkaar weleens in de weg zitten.

Wat te doen met de opbrengst uit de verkoop van uw onderneming?

Als ondernemer komt er een moment dat u uw juwelierszaak verkoopt. Maar wat doet u dan met de opbrengst uit de verkoop? U kunt ervoor kiezen om de opbrengst uit te laten betalen. Vaak betaalt u dan het hoogste belastingtarief van 49,5%. Maar als eigenaar van een eenmanszaak of V.O.F. kunt u ook voor een stakingslijfrente kiezen. De opbrengst uit de onderneming stort u dan in de stakingslijfrente. Deze wordt vervolgens net als de gewone lijfrente periodiek uitbetaald en daarover betaalt u belasting. Hierdoor kom je vaak in een lagere belastingschijf terecht, bijvoorbeeld van 36,93% of zelfs 19,03%. De stakingslijfrente zorgt er dus voor dat u minder belasting hoeft te betalen, maar ook dat er een maandelijkse inkomensstroom is om de vaste lasten van te betalen. Hoeveel u mag inleggen in de stakingslijfrente is afhankelijk van de periode tot aan de AOW gerechtigde leeftijd.

Ecclesia kan u helpen

Om te kunnen bepalen hoe u uw (stakings)lijfrente het beste kunt inrichten en uitkeren is het belangrijk om inzicht te hebben in uw totale financiële situatie. Onze financiële planners helpen u daar graag bij doormiddel van een financieel inzicht gesprek. Hiermee krijgt u houvast en richting zodat u bewust en gerust vooruit kunt. Neem contact op met een van onze financiële planners via 010 251 12 54.

*De cijfers en percentages in dit artikel gelden voor 2023.