Regel nu de constructieberekening voor uw zonnepanelen

Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in zonnepanelen, ofwel PV-installaties. De zonnepanelenclausule op de polis van de brandverzekering stelde een constructieberekening van het dak toen nog niet altijd verplicht. Vanaf 1 juli 2022 heeft u die wél nodig als u schade heeft.

Het aantal zonnepanelen bij bedrijven is de laatste jaren enorm toegenomen. Meer en meer bedrijven stappen over op duurzame energie en hebben daarbij gebruik gemaakt van de gunstige subsidieregeling van de overheid. Zonnepanelen (ook wel PV-systeem of PV-installatie genoemd) verlagen de CO2-footprint en leveren schone energie. Aan de andere kant brengen zonnepanelen ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan een verkeerde installatie zorgen voor brand of de instorting van het dak van uw bedrijfspand. Dit vormde in 2020 aanleiding voor de introductie van de zonnepanelenclausule.

Overgangsregeling loopt af

Met de zonnepanelenclausule zijn de zonnepanelen op een brandverzekering verzekerd tegen schade als gevolg van brand, ontploffing, bliksem, lucht- en ruimtevaartuigen en storm. Deze clausule bepaalt ook dat u aan een aantal voorwaarden moet voldoen om het risico op schade zoveel mogelijk te voorkomen. Een daarvan is de verplichte constructieberekening. Deze berekening laat zien of het dak van uw pand wel bestand is tegen het extra gewicht van de panelen. Voor zonnepanelen die vóór 2021 zijn geplaatst kon er echter niet van worden uitgegaan dat alle verzekerden op tijd konden voldoen aan de verplichte constructieberekening. Verzekeraars gaven daarom aan tot 1 juli 2022 in geval van schade geen beroep te doen op de zonnepanelenclausule. Die overgangsregeling loopt nu ten einde.

Zo blijft u goed verzekerd

Om ook na 1 juli goed verzekerd te zijn, heeft u een verklaring nodig waaruit blijkt dat het dak de PV-installatie inclusief overige ballast kan dragen. Deze verklaring moet voorzien zijn van een constructieberekening van een constructeur. Zowel sterkte, stijfheid als eventuele veranderingen in de waterbelasting moeten hierin worden meegenomen. Dient u na 1 juli 2022 een claim in op uw brandverzekering, dan zal uw verzekeraar u vragen naar deze verklaring. Zorg daarom dat u deze verklaring zo snel mogelijk in huis heeft.

Het belang van een veilig dak

De garantie dat het dak van uw bedrijfspand de PV-installatie aankan, is ook voor u als ondernemer een geruststellende gedachte. Zo voorkomt u dat bij de eerste de beste flinke sneeuwbui er zoveel sneeuw op de panelen blijft liggen dat een deel van uw dak naar beneden komt. Ook water is een belangrijk issue. De afvoeren en noodafvoeren moeten goed bereikbaar zijn zodat het hemelwater goed afgevoerd kan worden. Zonnepanelen kunnen er namelijk voor zorgen dat het dak meer doorbuigt, waardoor er te veel water op één plek blijft staan. De druk die dat geeft kan leiden tot instorting van uw dak. Kortom, de garantie op een stevig dak is mede een garantie voor de continuïteit van uw bedrijf.

Vraag het Ecclesia

Met de juiste keuzes houdt u uw zonnepanelen veilig en verzekerbaar. Ecclesia helpt u hierbij. Meer weten? Neem contact op met één van onze brand-specialisten via telefoonnummer 010 251 12 51. Zij helpen u graag.