Verzuimverzekeringen
Werkgevers zijn verplicht een zieke werknemer loon door te betalen. Deze loondoorbetalingsplicht ligt vast in het Burgerlijk Wetboek (BW). De oorzaak van de ziekte is niet relevant voor de vraag of er sprake is van recht op loondoorbetaling voor de werknemer. Het maakt dus geen verschil of de oorzaak werk gerelateerd is, zoals bij een bedrijfsongeval of een beroepsziekte, of dat de oorzaak buiten de werksfeer ligt.
De werkgever moet aan een zieke werknemer loon doorbetalen zolang deze wegens ziekte niet in staat is om zijn eigen arbeid te verrichten. De maximale periode waarover de werkgever het loon moet doorbetalen is 104 weken. De duur van de loondoorbetalingsperiode is ook gekoppeld aan de arbeidsovereenkomst. Deze loondoorbetalingsplicht vervalt namelijk aan het einde van de arbeidsovereenkomst in geval op dat moment de maximale duur van 104 weken van ziekte nog niet zijn bereikt. U doet in dat geval tijdig een vangnet ziekmelding aan UWV.
Loondoorbetaling
De maximale periode waarover de werkgever het loon moet doorbetalen, is 104 weken. In twee gevallen moet de werkgever het loon langer dan 104 weken doorbetalen. Het eerste geval is als de WIA-beoordeling (de beoordeling of en zo ja, in welke mate iemand arbeidsongeschikt is) op vrijwillige basis wordt uitgesteld. Het tweede geval is als sprake is van een verlenging van de loondoorbetalingsplicht
bij wijze van sanctie van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
Verzuimverzekeringen, keuzes?
Werkgevers kunnen het risico van loondoorbetaling bij ziekte zelf dragen of voor een ziekteverzuimverzekering kiezen.
Ziekteverzuimverzekering zijn er in twee varianten:
- Conventionele verzekering, waaronder de verzuim ontzorgverzekering
- Stop-loss verzekering
De keuze voor één van deze verzekeringsvormen hangt af van uw organisatie. Belangrijke risicofactoren zijn onder andere de grootte van uw bedrijf, de sector waarin u actief bent, uw personeelsopbouw, het gemiddelde verzuim van de laatste drie jaar en de kans op langdurig zieke werknemers.
Conventionele verzekering
Bij een conventionele verzekering keert de verzekeraar de verzekerde loonschade als gevolg van het verzuim uit, onder aftrek van een door u gekozen eigen risicotermijn per ziektemelding. Van tevoren wordt bepaald welke loonsom de basis is voor de uitkering.
Verzuim ontzorgverzekering
De verzuim ontzorgverzekering biedt naast de conventionele verzekering een aantal extra’s:
- Je wordt door een casemanager actief geholpen om de juiste stappen te zetten als een werknemer ziek is;
- De premie is minder afhankelijk van het verzuim binnen het eigen bedrijf;
- Bij de meeste uitvoerders worden de re-integratiekosten volledig vergoed.
Stop-loss verzekering
Bij de stop-loss verzekering wordt bij acceptatie een eigen risico in geld vastgesteld. Dit wordt het eigen behoud genoemd. Dit eigen behoud is onder meer afhankelijk van het historisch ziekteverzuim binnen de onderneming. Is het ziekteverzuim hoger dan het bedrag dat als eigen behoud geldt, dan keert de verzekeraar het meerdere uit. Deze verzekeringsoplossing is vaak pas mogelijk voor werkgevers met minimaal 25 werknemers en/of een loonsom vanaf € 800.000,-.
Meer weten hoe wij bedrijven en organisaties vooruit helpen op het gebied van Goed Werkgeverschap door tevreden en inzetbare medewerkers?
Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Ziektewet (ZW)
De WGA en ZW kunnen uitgevoerd worden in het publieke bestel (UWV) of privaat (volledig privaat of verzekerd privaat). Wij adviseren u graag welke keuze bij uw organisatie past. Dit is onze kracht: een team van experts, die op deeltrajecten hun specialistische kennis bundelen. Wij helpen niet alleen de juiste keuze te maken. We staan ook naast u bij de uitvoering, implementatie en begeleiding van de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging.
Wilt u advies?
Neem gerust contact op met onze specialisten voor advies.