Medux

“Financieel Fit & Vitaal geeft medewerkers het inzicht dat nodig is voor de juiste keuze”

Medux is het moederbedrijf van organisaties, waaronder Medipoint en HartingBank, die zorghulpmiddelen bieden aan zorginstellingen en particulieren.

Er werken verspreid over Nederland zo’n 2.800 mensen met de meest uiteenlopende vragen over hun arbeidsvoorwaarden, van harmonisatie tot vroegpensioen.

HR Businesspartners Marieke Scholman en Lieke Rijnders vertellen over de toegevoegde waarde van Ecclesia Financieel Fit & Vitaal. “Dat medewerkers met hun vertrouwde adviseur kunnen schakelen als de situatie verandert, vind ik een groot voordeel.”

De missie van Medux is de betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen die een hulpmiddel nodig. Het bedrijf faciliteert daarmee een optimale kwaliteit van leven in elke fase van het bestaan. “Medux is marktleider in de Nederlandse hulpmiddelensector met verschillende bedrijfsonderdelen en dat maakt mijn werk ook zo leuk,” vertelt Lieke. “Vanuit onze rol ondersteunen Marieke, ik en de andere HR Businesspartners onze managers bij alles wat met medewerkers te maken heeft. Hoe staan ze in verbinding met hun mensen? Loopt alles zoals het zou moeten? We hebben het regelmatig over verzuim, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling uiteraard.” Marieke vult aan: “We zitten in de MT’s van onze organisatieonderdelen en praten dus ook mee over meer algemene zaken. Wat gebeurt er binnen de organisatie? Welke ontwikkelingen zijn er, welke komen eraan? Wat is het effect op de medewerkers? En hoe loopt dat vanuit het management?” 

Tal van vragen

Juist omdat Medux zo’n grote, landelijke organisatie is, komen Marieke en Lieke graag op de locaties, van Medipoint-winkels tot distributiecentra. “We hebben bijvoorbeeld vijf distributiecentra, meer dan 30 vestigingen en 45 winkels in heel Nederland. De organisatie is onder andere gegroeid door overnames.  Voor medewerkers kan dit nog steeds voor vragen zorgen, zeker als ze werkzaam zijn gebleven onder hun toenmalige CAO.

Drie gebieden

Medux schakelt de adviseurs van Ecclesia in op drie gebieden. Marieke: “Ten eerste bij de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan om medewerkers die vanuit een andere CAO (bijvoorbeeld VVT) willen overstappen naar het personeelsreglement van Medux. Zij hebben voornamelijk vragen over pensioenregelingen. Ten tweede bij gerichte vragen over minder werken of eerder stoppen met werken, meestal vervroegd pensioen. En ten derde om tot een voor alle partijen optimale oplossing te komen bij frequent of langdurig verzuim.” 

Betere balans

Ze geeft direct een mooi voorbeeld. “Er was een medewerker met een fulltime contract die uitdagingen had op het gebied van duurzame inzetbaarheid had. Toen dachten we: hoe kunnen we hem helpen? De medewerker heeft samen met een adviseur van Ecclesia naar de hele financiële situatie gekeken. En daar kwam uit dat hij dertig uur kon gaan werken in plaats van veertig, maar dankzij toeslagen hetzelfde netto inkomen houdt. Doordat hij nu vijf keer 6 uur werkt, ervaart hij een betere balans en is hij weer optimaal inzetbaar voor Medux. Dat vind ik een win-win situatie, en dat hadden we niet gehad zonder de expertise van Ecclesia.” 

“Als je merkt dat mensen de stap naar pensionering graag willen zetten, wil je ze ook de kans geven om dat te onderzoeken”

Langere dienstverbanden

Lieke: “Wat ik het allerbelangrijkst vind, is dat mensen echt alles kunnen afwegen om een goede keuze te kunnen maken. In de retailorganisatie hebben we bijvoorbeeld vrij veel oudere mensen met langere dienstverbanden. Die merken als ze begin zestig zijn dat het werk fysiek zwaarder wordt. Dat ze echt uit beginnen te kijken naar hun pensioen en de mogelijkheden willen onderzoeken. 

Onderzoeken

Veel medewerkers lopen rond met de vraag: is het financieel mogelijk om eerder te stoppen? Lieke: “Een van onze medewerksters heeft dit vorig jaar met een adviseur onderzocht. Daar kwam uit dat ze eigenlijk nog wel even door moest werken. Maar dit jaar heeft ze een salaris stap gemaakt en was sprake van een indexatie. Ook bij haar man waren er wat veranderingen op het werk. Toen hebben ze een nieuw gesprek gehad, het hele plaatje weer in kaart gebracht en daaruit bleek dat het nu wel kan. Als je merkt dat mensen de stap naar pensionering graag willen zetten, wil je ook de kans geven om dat te onderzoeken. Daar helpen de adviseurs van Ecclesia bij. En het mooie is dat ze daarbij dus het volledige plaatje kunnen doorrekenen. Iets dat wij alleen al vanwege wetgeving nooit zouden kunnen.”  

De beste keuze

Medux is zeer tevreden over de samenwerking. “Medewerkers krijgen een heel rapport, maar dat krijgen wij uiteraard niet te zien. Dat is niet de bedoeling. Wat ik van medewerkers wel hoor, is dat er gewoon lekker snel wordt geschakeld,” aldus Marieke. Lieke vult aan: “En mensen hebben de mogelijkheid om na het gesprek nog een keer contact op te nemen met de adviseur als er iets verandert. Dat vind ik vooral van belang, dat je dan opnieuw kan schakelen van hé, wat betekent dit nu? Ik denk dat mensen op basis van het inzicht dat ze krijgen ook echt de beste keuze voor zichzelf kunnen maken. En dat is ook altijd ons uitgangspunt.”

Meer weten over tevreden medewerkers?