Rookmeldersplicht per 1 juli: 4 tips voor de aanschaf

Vanaf 1 juli is het in alle woningen verplicht om rookmelders te hebben. Door de nieuwe wetgeving moet op iedere woonverdieping een rookmelder aanwezig zijn. Dit was sinds 2003 al verplicht voor nieuwbouwhuizen, maar geldt nu voor iedere woning. Naar verwachting kunnen 13 van de 30 dodelijke slachtoffers voorkomen worden door het plaatsen van een rookmelder. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een rookmelder?

4 tips voor het aanschaffen van een rookmelder

  • Controleer het keurmerk

Belangrijk is dat een rookmelder voldoet aan het EN14604-keurmerk en een CE-markering heeft. Deze keurmerken kunt u terugvinden op de verpakking. Dit zijn veiligheidseisen waar producten binnen de EU aan moeten voldoen.

  • Kies voor een aparte koolmonoxidemelder

Er bestaan ook 2-in-1 rookmelders en koolmonoxidemelders. Dit lijkt handig, maar is niet aan te raden. De rookmelder en de koolmonoxidemelder zijn namelijk 2 verschillende meters die op verschillende plekken moeten hangen. De rookmelder moet op het plafond worden geplaatst en de koolmonoxidemelder op ademhoogte, omennabij op anderhalve meter. Een uitzondering geldt voor ruimtes waar een verbrandingstoestel zit, daar kun je een dubbele melder plaatsen. Hier komen ze namelijk beide op dezelfde plek, het plafond.

  • Let op de batterijduur

Er zij verschillende soorten rookmelders te koop met batterijen die een jaar, vijf jaar of tien jaar meegaan. Het handigst is om te kiezen voor een rookmelder met een batterij die 10 jaar meegaat. U heeft hier dan geen omkijken naar, daarnaast loopt u ook niet het risico dat de batterij ’s nachts leeg gaat, u hem eraf haalt en vervolgens 2 weken in de kast laat liggen.

Ongeacht welke batterijsoort u rookmelder heeft, is het verstandig om iedere maand te testen of de batterij nog werkt. Dit doet u door de testknop op de melder in te drukken. Daarnaast is het ook aan te raden om af en toe het stof van de rookmelder te verwijderen. Hierdoor voorkomt u dat de werking van de melder wordt verstoord.

  • Let op de houdbaarheidsdatum

Wat veel mensen niet weten is dat een rookmelder ook een houdbaarheidsdatum heeft. Met het indrukken van de testknop test je namelijk alleen de batterij en niet de werking van de rookmelder. Een rookmelder heeft een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Daarna kan de werking van de rookmelder niet meer worden gegarandeerd en moet deze dus vervangen worden.

Consequenties voor de verzekering

Vooralsnog heeft de rookmelderplicht geen invloed op de inboedel of opstalverzekering. Maar ook al heeft het nu geen gevolgen, het ophangen van rookmelders kan een hoop ellende voorkomen. 

Heeft u vragen over de rookmeldersplicht? Dan kunt u contact opnemen met één van onze brandspecialisten via telefoonnummer 010 251 12 51. Zij helpen u graag.